Politizátor

Politikáról agyba, főbe. Ha érdekel a politika és nem csak a fröcsögés, akkor a te helyed. Ha szeretsz gondolkodni, a te helyed. Vigyázat, a "független" értelmiségi szereptől rosszul leszek. Vállald a véleményed és adj neki hangot!

Friss topikok

Archívum

Egymillióan miért is? Meg kik ezek?

2012.06.04. 14:40 PrinzEugen

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (EMS) mozgalom a facebook oldalán egy igen érdekes képet jelentetett meg a Nemzeti Összetartozás napja alkalmából. Magáról a képról inkább nem is írnék, alighanem mindenki könnyen véleményt alkot róla így vagy úgy. Inkább gondoljuk át, hogy mi is a helyzet a mozgalommal.

Nos, a milliósok továbbra is messze vannak az egymilliótól, de a név azért jól hangzik, s a 100 ezer lájk is jó a magyar oldalakat figyelembe véve. Más kérdés, hogy ebből mennyi aktív, mozgósítható támogatójuk van. Ha csak a lájkokat nézzük meg, ami azért egy kattintásnál többet nem vár el az egyszeri facebookozótól, úgy 30 környékéről indul és 200-300-ig tart a különböző posztok tetszésindexe. Ez azért nem olyan sok.

A szervezet már több nagyszabású rendezvényt is utcára vitt, amin irigylésre méltó számban jelentek meg szimpatizánsok. Ezzel magasan túlszárnyalták az ellenzék hasonló jellegű rendezvényeit, s itt-ott a kormányoldalon is ráncokat okozhattak. Azonban hagyományos tömegrendezvényre alkalmas ünnep nélkül mostanában elcsitult körülöttük a médiazaj.

Sokan sokféle jövőt jósoltak az ilyen parlamenten kívüli, ellenzéki szervezeteknek. Egyelőre azonban nem tűnik úgy, hogy képesek lennének meghatározó tényezővé válni. Ugyan rekordokat döntöget folyamatosan az euró árfolyam mellett a bizonytalan szavazók száma is, ők azonban megosztottak. Elsősorban a Fidesztől szivárognak el, s egyik párt sem tudja magához vonzani őket. Így sokan azt gondolják, hogy ez lehet az alternatív szereplők nagy esélye. De aligha. Egyrészt túl sokan követik el azt a hibát, hogy ezt a tömeget homogénnek képzelik. Hogy mind menne ugyanoda. Holott, alighanem ők a leginkább heterogén társaság, pont ezért bizonytalanok. Nem véletlenül nem találják meg a saját pártjukat. Másrészt pedig a magyar közgondolkodásban, ha egy párt alakul, az rögtön elutasított lesz. Lásd LMP. Hiába civilek meg hippik és cukik, stb. Ők már egy parlamenti párt, s máris másként tekintenek rájuk a választók. Na ugyanez a helyzet lesz a 4K!-val és lenne a milliósokkal is.

A bejegyzés trackback címe:

https://politizator.blog.hu/api/trackback/id/tr274564825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása